Filmmageren Stalin K. på CPH:DOX

Oct 25 2012

Filmmageren Stalin K. på CPH:DOX

in News

Indisk prisbelønnet filmmager og menneskerettighedsforkæmper er i Danmark i næste uge. Stalin K. afholder et seminar på CPH:DOX-festivalen og taler ved DSN-DK’s høring om kastediskrimination.

En ung dalit bliver brutalt overfaldet, da han drikker fra en vandbeholder, der er forbeholdt ‘højere’ kaster. Dette er blot et af mange eksempler på kastediskrimination i det moderne Indien, som græsrodsaktivister fra Video Volunteers har dokumenteret.

Organisationen ledes af Stalin K., en prisbelønnet filmmager og respekteret menneskerettighedsforkæmper, der gennem 20 år har arbejdet for at fremme græsrodsmedier i Indien og en række andre lande. I næste uge er Stalin K. i Danmark som DSN-DK’s gæst. Han vil bl.a. afholde et seminar på CPH:DOX-festivalen torsdag 1. november og deltage i DSN-DK’s høring om kastediskrimination 29. oktober.

På CPH:DOX-seminaret vil den karismatiske Stalin K. vise en række filmklip optaget af video-aktivister, som han og hans team har trænet. Med udgangspunkt i video-eksemplerne på kastediskrimination vil han fokusere på den afgrundsdybe kontrast mellem billedet af Indien som et moderne land i rivende udvikling og realiteterne i det 3.000 år gamle kastesystem, der fortsat udsætter 200 millioner dalitter for grove former for diskrimination. Samtidig vil han beskrive videoaktivismens rolle i den demokratisering af medierne, der finder sted i disse år, og som i høj grad er forbundet med internettets fremmarch.

To af Stalin K.’s film om kastediskrimination, ‘Lesser Humans’ og ‘India Untouched’, har vundet priser på både indiske og internationale festivaler, og sidstnævnte blev vist på CPH:DOX i 2007.

Under sit ophold i Danmark er Stalin K. også i Aarhus 30. oktober for at afholde en workshop for det internationale hold på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Som nævnt deltager han også i mandagens høring om kastediskrimination, der åbnes af udviklingsminister Christian Friis Bach. Her vil Stalin K. kommentere kortfilmen ‘Vi er ikke urørlige’, som er produceret af det Internationale Dalit Solidaritetsnetværk, og som bl.a. indeholder klip fra Video Volunteers’ arbejde.

CPH:DOX omtale af Stalin K.’s seminar

Kortfilmen ‘Vi er ikke urørlige’

Videoklip om kastediskrimination

Video Volunteers

Mere om Stalin K.

Program for høring om kastediskrimination

 

Share/Bookmark